• Karin

Cité du Vin, wijnpretpark in Bordeaux

Wijn slurpen in Bordeaux

De zomer sloot ik af met een lang weekend in Bordeaux. Slenteren door de middeleeuwse

binnenstad, heerlijk eten, de wijngaarden in en een bezoek aan Cite Du Vin. Het grootste

wijnmuseum ter wereld met een collectie van meer dan 800 (!) flessen in hun winkel. Op deze

herfstige zaterdagavond maken we een fles open van Château Marjosse en wanen ons weer even

terug op die mooie plek.

Cite Du Vin

Bordeaux wordt de hoofdstad van de wijnwereld genoemd. Met de opening vorige jaar van Cite Du

Vin is het plaatje helemaal compleet. Om 11.00 uur ’s ochtends starten we ons avontuur. Of we willen beginnen met een proeverij...? Phoe, nee nog even niet. Gisteravond in een van de vele wijnbarretjes die de stad kent al veel ontdekt van wat Bordeaux te bieden heeft. Het museum bestaat uit verschillende verdiepingen met een wijnwinkel, een bibliotheek, verschillende proefruimtes en een wandelroute van boven naar beneden. Door middel van een koptelefoon hoor je meer over de geschiedenis van de wijnbouw (wist je dat de eerste wijn gemaakt werd in Georgië?). Leer je door interactieve video’s over verschillende stijlen van wijn maken en hoor je het verhaal van de wijnboer. Hoe geuren te herkennen in wijn ontdekt je door zelf in de aromaruimte. Na 2 uur ontdekken wordt het tijd voor lunch (met wijn; we kunnen weer). Bovenin het museum zit een restaurant met prachtig uitzicht over de stad. We sluiten het bezoek af met een proeverij van verschillende wijnen uit Bordeaux.

De wijngaard in

Bij een bezoek aan Bordeaux hoort natuurlijk ook een tour door de wijngaarden. Bordeaux is een van de belangrijkste wijn producerende gebieden ter wereld. Met maar liefst 115.000 ha aan wijngaarden is er een groot verschil in bodemsoorten en stijlen. Een van de streken in de Bordeaux die we bezoeken is de Entre-Deux-Mers. Dit gebied ligt tussen 2 rivieren. Anders dan de naam doet

vermoeden (‘tussen twee zeeën’). De Garonne en de Dordogne stromen om het gebied heen. Er

worden in totaal 23.000 ha aan wijnstokken aangeplant in dit gebied. Hoewel hier ook witte wijnen

vandaan komen, staat het gebied bekend om de volle rode wijnen. Château Marjosse wordt gerund

door Pierre Lurton. Pierre is ook Estate Manager en wijnmaker van Chateau Cheval Blanc (een van de hoogst gewaardeerde chateaus van de Bordeaux en daarmee van de wereld) in Saint Emilion en Chateau d’Yquem in Sauternes. In 1990 nam hij het Château over met de 15 ha aan wijngaarden. Inmiddels heeft hij het uitgebouwd naar 65 ha waarvan 45 gebruikt wordt voor het aanplanten van blauwe druiven.

Tijd om te proeven

Met het warme weer in Bordeaux had ik eigenlijk meer zin in een glas frisse, droge witte wijn. Maar dit herfstige, regenachtige, weer vraagt juist wel om de stevigheid van de rode wijnen uit Bordeaux. De rode wijn van Château Marjosse is een blend van 80% Merlot aangevuld met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Een volle stevige jongen! In de geur herken ik rode bessen en cacao. De smaak is niet te zwaar, fruitig en kruidig. In de afdronk komt vooral het fruit naar boven.

Ook een beetje Bordeaux thuis gestuurd krijgen? Hij staat vanaf vandaag in de webshop!

4 keer bekeken0 reacties
Contact
Meisjes van de Wijn
info@meisjesvandewijn.nl
085-489 44 47
Francis Baconstraat 5a
6718 XA Ede
Social
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • YouTube - grijze cirkel
Links

© 2021 Meisjes van de Wijn